Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Ο Ήταυρος, το μυθικό "τέρας" της Λίμνης Κάρλας

Η Λίμνη Κάρλα, ως τόπος διαχείμασης πτηνών φιλοξενούσε ανέκαθεν και πριν την αποξήρανσή της το 1960, χιλιάδες πτηνά. Ένα από αυτά, ο Ήταυρος Αστερίας, ήταν αυτό που έγινε μύθος και θρύλος της περιοχής!

Ο Ήταυρος, ένα είδος μεγαλόσωμου ερωδιού, με ιδιαίτερη και παράξενη φωνή και χοντρό λαιμό αλλά και κοντά πόδια στα οποία οφείλει το παράξενο βάδισμά του, στοίχειωσε τη φαντασία των ντόπιων. Πρόκειται για ένα είδος μικρού μοναχικού ερωδιού, σχετικά σπάνιου αλλά με μεγάλη εξάπλωση, που ζει, πετάει, τρέφεται, ζευγαρώνει και αναπαράγεται σε περιοχές με καλαμιώνες και υδρόβια βλάστηση. 

Το χαρακτηριστικό της φωνής του είναι οι κραυγές που μοιάζουν με το μουγκρητό του βοδιού, τις βραδινές ώρες και μάλιστα την περίοδο της Άνοιξης, τότε που κλωσσά τα αυγά του. Η φωνή του, αλλά και ο βιότοπός του αποτέλεσαν την βάση για τις ονομασίες που του έχουν αποδοθεί. Το άλλο του όνομα είναι το ηχομομιτικό “Τρανομουγκάνα’’, από τη φωνή του, η οποία μοιάζει με μουγκανητό και ακούγεται δυνατά και μακριά. 

Η φωνή του, που έμοιαζε με μουγκρητό βοδιού, ακουγόταν την αυγή ή το σούρουπο, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων, δίνοντας στη Λίμνη Κάρλα, το δικό της «τέρας», δημιουργώντας έναν τοπικό μύθο. Η φήμη του όμως ξεθώριασε όταν η Λίμνη αποξηράνθηκε!