Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Κάρλα και μυθολογία

Είναι γεγονός ότι η λίμνη Κάρλα έχει πλούσια μυθολογική παράδοση. Καταρχάς, εικάζεται πως η αρχαιότερη ονομασία, Βοηβηίς, προέρχεται από τον θεό Απόλλωνα, γνωστό κι ως Φοίβο, ο οποίος και λατρευόταν στην περιοχή. Το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα επέβαλλε την αντικατάσταση του γράμματος «Φ» από το «Β». Άλλα κείμενα δηλώνουν πως το όνομα προέρχεται από τον Βοίβο, γιο του Γλαφύρου.
Πλήθος ιστορικών μιλάει για την Κορωνίδα, πριγκίπισσα των Λαπιθών, η οποία συνήθιζε να πλένεται στη Βοηβηίδα. Από τη σχέση της με τον Απόλλωνα γεννήθηκε ο Ασκληπιός, ο πρώτος Έλληνας ιατρός, ικανός να αναστά νεκρούς. Επιπλέον, ο μύθος αναφέρει πως κι η θεά Αθηνά λουζόταν στα νερά της λίμνης.

Στενή είναι κι η σχέση της Κάρλας με την Αργοναυτική εκστρατεία. Σύμφωνα με πηγές, οι Αργοναυτές ξεκίνησαν από τη βόρεια πλευρά της λίμνης, με αρχηγό τον Ιάσονα, γιο του έκπτωτου βασιλιά της Ιωλκού.
Η λίμνη υπήρξε καταφύγιο για ποικίλους μυθολογικούς ήρωες κι ημίθεους, όπως ο Θησέας κι ο Ηρακλής, ενώ ο Πλούταρχος αναφέρει πως στη δυτική πλευρά της στρατοπέδευσαν οι Αμαζόνες προτού επιτεθούν στην Αθήνα.

Γεωργία Οικονόμου